Storebror dreper!

I helgen leste jeg boken “Storebror dreper – Om totalitarisme“, utgitt av Civita, skrevet av Bård Larsen. Bibliotekaren på skolen jeg jobber på sa at boken ikke var registrert, og om jeg var interessert kunne jeg bare ta den. Så jeg gjorde det.

Boken var veldig interessant, for å si det først. Den tar for seg flere totalitære regimer, og forteller om grusomhetene disse stod bak. Det er lagt ekstra vekt på kommunistiske regimer, da en undersøkelse har vist at norske skoleelever vet mer om nazistenes herjinger enn om grusomhetene under f.eks Stalin og Pol Pot.

Boken egner seg utmerket om du ønsker en kort og lettlest informasjonskilde til totalitære staters grusomheter. Derimot virker det som om den begår den klassiske feilen med uttalelser som “kommunisme er en god idé, men fungerer ikke i praksis”. Det man må få inn i hodene, er at kommunisme på alle måter er en dårlig idé. (vel, om formålet er sult og undertrykkelse, er kommunisme en fortreffelig idé. Om formålet er velstand og lykke for befolkningen, er det en elendig idé.)

Man leser boken på et par timer, og den finnes også til gratis nedlastning på Civitas hjemmesider. Den er underholdende* (!) og lærerik lesning.

* Man kan bare le når man leser om den ungarske metereologen som blir arrestert for å ha meldt at “det kommer en iskald luftstrøm fra nordøstlig retning, fra Sovjetunionen”.

One thought on “Storebror dreper!”

 1. Hei Fredrik!
  Hyggelig at du liker den lille boken (synd at biblioktekaren ikke ville registrere den).

  Når det gjelder dette med kommunismen som en dårlig ide er jeg selvsagt helt enig med deg i det. Husk bare at bokens målgruppe er skolungdom eller unge voksne, og det er viktig å være åpen for diskusjon med et slikt utgangspunkt. Jeg syns nå allikevel at det kommer godt frem at kommunismen er en dårøig ide.
  Til høsten kommer jeg med en oppfølger, denne gang med et voksent publikum som målgruppe, og da blir tonen en helt annen!
  ; )

  Mvh
  Bård Larsen, civita

Leave a Reply