Oppsummering av året 2010

Året 2010 har vært et fint år. Jeg har fått drive mye med det jeg liker aller mest å drive med – nemlig matematikk. Både høsten og vårsemesteret har vært oppvåkninger for meg matematisk. Våren tok jeg introduksjonskurset i grupper, ringer og kropper. Det var virkelig noe nytt matematisk. Nå er det ikke lenger tall vi arbeider med, men abstrakte strukturer. Matematikk var plutselig mye mer enn små størrelser og epsiloner og deltaer. Så tok jeg også det vanskeligste kurset jeg noensinne har tatt. Reell analyse (med Körners bok). Faget var en virkelig bitch – men jeg lærte virkelig mye også. Dessverre var det meste av kunnskapen modningskunnskap. I tillegg hadde jeg mitt første virkelige “arbeid” i matematikk med faget MAT2000 – Prosjektarbeid i matematikk. Et halvveis selvvalgt tema (man fikk velge mellom en hel del alternativer) som vi skulle skrive om. Jeg valgte å skrive om Banach-Tarski-paradokset, og også der lærte jeg virkelig mye. Jeg lærte mye om hvordan man skriver matematikk på egen hånd, hvordan man utnytter en veileder, og jeg ble dyktigere i LaTeX. Det var en utrolig deilig følelse å framføre prosjektarbeidet mitt for to professorer i matematikk som begge fulgte interesserte med.

Våren var jeg også med i forskningsprosjekt. I ni-ti uker fikk jeg K-vitamintabletter (eller kanskje placebo… hvem vet?), og ble tatt blodprøve av. Det var en interessant opplevelse, og ikke minst ble jeg litt mindre redd for sprøyter. Som takk for motet fikk jeg en mindre godtgjørelse (omtrent tilsvarende 8 timers arbeid). Men! Som alle er klare over, er ikke penger meningen med livet – they’re just a means to an end!

Sommeren dette året er nok det jeg kommer til å huske aller best. Min gode venn og reisekamerat Thomas mener at minner er noe av det viktigste i livet. Jeg verdsetter dog følelsen av dypere forståelse, og det er ikke noe man opplever “i øyeblikket” – det er noe man tilegner seg over tid. Kanskje har han rett. Uansett, sommeren var fantastisk. Jeg og han dro til Thailand og Singapore sammen. Vi slåss med bølgene i Patong, brente av oss huden på skuldrene, ble massert på føttene av sultne småfisk, og spiste mye god mat. Vi leste mange gode bøker, og kjøpte enda flere. Også Singapore var fantastisk. Hele landet var en enorm demonstrasjon i orden og vakker arkitektur. Dit vil jeg dra igjen. (det som trekker ned er selvsagt “noe” mangel på ytringsfrihet og det vi vil kalle “vanlige borgerrettigheter”). Noe av det morsomste var å hoppe 20 meter i strikk.

Så kom høsten. Nok et modningssemester matematisk sett. Jeg har lært utrolig mye matematikk – og det er utrolig morsomt å observere sin egen læring. Problemer jeg måtte tenke lenge på tidligere løser jeg nå mye raskere, og jeg føler nesten at jeg er kommet forbi det “rigorøse” stadiet i matematikkdannelsen.

Jeg prøvde meg for første gang på et fysikkfag (FYS1120 – Elektromagnetisme), og angrer hardt på det. Faget var greit nok – undervisningen var håpløs, og framgangsmåtene var absolutt ikke noe for meg.  Obligene handlet lite om forståelse, men om programmering og griseregning. Man kunne forstå begrepene, men gjøre det dårlig på grunn av all tiden som ble brukt til å griseregne og å ny-lære programmering. Halvveis ut i semesteret droppet jeg faget, en erfaring rikere. Aldri igjen ta fysikkfag. Aldri igjen ta fag du ikke er helt sikker du kommer til å like. Og jeg vet mer hva jeg liker: jeg liker rigorøs deduksjon, abstrakte begreper, eleganse, mind-food. Noe virkelig å tygge på.

I tillegg hadde jeg blitt overtalt av min venn til å ta et introduksjonskurs i mikroøkonomi, ECON1210. Det var en blandet opplevelse. Jeg lærte mye om økonomisk tankegang, om marginalkostnader og om rasjonelle vurderinger. Jeg savnet en mer matematisk tilnærming – tilnærmingen her var veldig overfladisk og “med ord”. Mange ord. Altfor mange ord. Boken var på 700 sider når det samme kunne vært skrevet på 100. Eksamen gikk greit. Helt greit. En erfaring rikere, og litt mer kunnskap. Jeg liker matte. (men også økonomi :-) dog helst på fritiden)

Jeg tok introduksjonskurset i topologi, MAT3500/4500 (klonet fag). Veldig lærerikt, selv om faget til tider kunne være litt vel teknisk. Det var et lite sammensurium av definisjoner og mengdelære. Vi hadde verdens beste robot av en foreleser: utrolig dyktig. Aldri en feil, ordentlig forarbeid (100 sider notater i PDF-format!). I tillegg fikk vi en virkelig morsom eksamen – jeg koste meg gjennom den. (venter ennå på resultatet)

Men det store – virkelig lærerike – kurset dette året var kommutativ algebra, MAT4200.  Pensumboken var på tette 120 sider – de vanskeligste 120 sidene jeg noensinne har satt mine øyner på. Men det var en fryd å ta faget. En slik eleganse, en slik korthet, og dype resultater. Dette var virkelig matematikk. Enkle aksiomer, utforske konsekvenser, trylle litt med Zorn’s lemma. Foreleseren fortjener også skryt. Han lot oss levere inn frivillige innleveringer med tilbakemeldinger og mye tid ble brukt etter forelesningene med fagprat – både relevant og irrelevant. I tillegg endte jeg opp med en A.

I desember har det skjedd litt av hvert =)

Nyåret blir nok mer hendelsesrikt. Jeg skal utveksle til USA – til University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC) for vårsemesteret. Selv om det er en liten sjanse nå for at jeg ikke får ta alle de kursene jeg ønsker (de kan være forbeholdt masterstudenter), blir nok dette et lærerikt halvår. Ikke bare matematisk, men nok også kulturelt og sosialt.

Jeg kommer til å fornærme mange med manglende amerikansk høflighet. I Norge gir vi ofte ikke tips på restaurant, vi bruker ikke “mister”, “ma’am”, eller andre unødvendige høflighetsfraser. Eller begynner å snakke med ukjente på butikken for å få tiden til å gå. Så er jeg spent på hvor mange som faktisk vet hvor Norge ligger. Og på hvordan det blir å dele dorm room med en fremmed student.

Årets nyttårsforsett: mindre F5 og unødvendige tidsbruk. Vi lever bare en gang, og livet skal nytes.

One thought on “Oppsummering av året 2010”

  1. Dette var alt for mye tekst, gutt. Du må strukturere tekstene dine litt bedre. Ta det viktigste først og deretter legge til ‹padding› med mindre viktige elementer senere i teksten. Dette er norsk på videregående.

Leave a Reply