Freakonomics, kort anmeldelse

I skrivende tidspunkt er jeg på bilferie med venner (blant annet Thomas, og Ole Martin), og da får man naturlig nok mye tid til å lese bøker i baksetet. Etter et besøk på Barnes & Nobles fant jeg boken Freakonomics, skrevet av Steven Levitt og Stephen Dubner. Jeg hadde hørt lovord om boken, så jeg kjøpte den.

Tittelen på boken kan være noe misvisende, ettersom den ikke handler om økonomi slik man vanligvis tenker på faget: valutaer, bailouts, BNP og tilbud/etterspørsel. I stedet tar den opp mer jordnære temaer (ordvalget er diskuterbart): førstekapitlet heter “what do schoolteachers and sumo wrestlers have in common?” (se nederst i bloggposten om du ikke liker spoilere) Kapitteltitlene gir en rimelig klar indikasjon på hva boken handler om (å liste kapitteltitlene vil også spare meg for noen ord):

  1. What do schoolteachers and sumo wrestlers have in common?
  2. How is the Ku Klux Klan like a group of real estate agents?
  3. Why do drug dealers still live with their moms?
  4. Where have all the criminals gone?
  5. What makes a perfect parent?
  6. Perfect parenting, part II

Boken tar opp disse problemene med en økonoms øyne. Man antar at mennesker handler ut fra insentiver og egeninteresser, og vi ser på statistikk. Legalisering av abort fører til mindre kriminalitetet, svarte gir helt andre navn til sine barn enn hvite, å selge narkotika er ikke lønnsomt.

La deg ikke skremme av tittelen. Boken inneholder ingen utregninger, men er spekket av underholdende statistikk og enda morsommere argumentasjon (som sannsynligvis er riktig!). Anbefales. Den har også en oppfølger, Superfreakonomics, som jeg kommer til å lese etterhvert.

(Sumobrytere og lærere jukser begge på resultater. )

Leave a Reply